Economisirea este un aspect important al planurilor pe termen lung, iar investitiile presupun ca banii tai sa se multiplice intr-o perioada de timp.

Ce ai zice daca ai folosi sume de bani depuse periodic pentru a obtine profituri viitoare?

Luand in considerare impactul inflatiei economisirea nu iti poate aduce un castig ridicat. Investitiile insa te pot ajuta sa iti cresti veniturile. Desi valoarea unor investitii poate creste sau scadea in timp, pe termen lung analizele de piata au demonstrat ca investitiile aduc un castig mai mare decat conturile de economii.

Multi dintre noi ne-am propus sa economisim in trecut o suma de bani dar am constatat la finalul lunii ca nu mai avem ce economisi, de aceea, avem nevoie de un plan de investitii care sa se potrivesca nevoilor si situatiei financiare in functie de varsta, de stadiul carierei, de marimea familiei etc. Avand planul de investitii putem incepe sa transferam suma de bani ce ne-am propus sa o economisim inca de la inceput, astfel evitam sa facem anumite cheltuieli inutile si ne asiguram ca ne atingem scopul propus de a economisi si de a investi pentru noi.

Investitiile, in plus fata de economisire, presupun asteptarea din partea investitorului a unei multiplicari a sumelor (prin dobanzi, dividende, diferente de preturi etc).

Daca ai deja o suma disponibila, si tintesti mai mult decat dobanzile bancare care au un nivel redus, poti incepe sa-ti construiesti un portofoliu, investind in actiuni la Bursa de Valori Bucuresti, pentru a obtine castiguri astfel incat randamentul sa fie cu mult peste dobanda bancara.

Investitiile pe piata de capital sunt preferate celor din alte domenii datorita sumelor mai mici necesare, rapiditatii cu care se poate face investirea/ dezinvestirea si randamentelor superioare pe care le pot aduce, cu asumarea riscurilor aferente.

Atunci cand credem ca o companie are potential de dezvoltare, investitor fiind, cumparam actiuni pentru a participa la dezvoltarea companiei si pentru a realiza profituri viitoare din diferenta de pret si dividende. Locul unde au loc aceste tranzactii este la Bursa de Valori Bucuresti, aici se vand si se cumpara diferite active (actiuni, obligatiuni, etc) cu respectarea reglementarilor pietei de capital.

Iti oferim posibilitatea sa-ti intocmesti planul de economisire si investitii!

Daca vrei sa descoperi la ce suma poti ajunge investind lunar in actiuni o suma fixa de-a lungul unei perioade de timp Acceseaza Calculatorul. Ideea din spatele acestui calculator sta in regula “Pay yourself first”! Pune in contul de tranzactionare o suma de bani din venitul lunar, imediat ce il primesti, si incepe sa investesti.

Piata de capital reprezinta locul in care se intalnesc emitentii ce doresc sa atraga resurse de finantare pentru a-si sustine si dezvolta activitatea comerciala, si investitorii, cei care dispun de economii pe care vor sa le plaseze cu scopul obtinerii de profit. 

Tranzactiile la Bursa de Valori Bucuresti se deruleaza printr-un mecanism care asigura accesul direct si continuu al intermediarilor (brokerilor) la informatiile referitoare la pret, cantitate, rapoarte, oferind astfel posibilitatea clientilor de a lua decizia de investitie.

Cumparatorii si vanzatorii nu se intalnesc, ci realizeaza tranzactiile prin intermediul unui broker autorizat, denumit intermediar participant la piata. Investitorii dau ordinele de cumparare/vanzare brokerilor, iar acestia le introduc in sistemul bursei, unde intalnesc alte ordine de sens contrar si are loc tranzactia in functie de specifiicatiile acesteia. Dupa efectuarea tranzactiei are loc confirmarea si decontarea. Decontarea se realizeaza in doua zile lucratoare de la data tranzactiei.

Actorii pietei de capital romanesti:

  • Autoritatea de Supraveghere Financiara-autoritatea care supravegheaza si reglementeaza piata de capital;
  • Operatorul de piata: Bursa de Valori Bucuresti;
  • Depozitarul Central;
  • Societatile de brokeraj: SSIF-uri;
  • Investitorii;

Pentru a decide sa investesti pe piata de capital trebuie sa te informezi intai despre instrumentele financiare pentru care poti opta, evolutia preturilor acestora de-a lungul timpului, dividendele acordate, perspectivele de profit dar si riscurile pe care le implica tranzactionarea lor.

Instrumentele financiare tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti sunt:

  • titluri de stat;
  • obligatiuni municipale si corporative;
  • unitati de fond;
  • actiuni si drepturi;
  • alte instrumente: produse structurate.

Poti consulta aici Lista Instrumentelor financiare.

Indicele bursier este un indicator statistic care reflecta evolutia in timp a preturilor unui grup de actiuni care intra in componenta acestuia. Introducerea indicilor bursieri deriva din necesitatea urmaririi evolutiei in ansamblu a pietei respective.

Analizand evolutia indicilor bursieri ai pietei de capital romanesti, care reflecta modul in care au evoluat principalii emitenti, se pot observa castigurile impresionante aduse in anumite perioade investitorilor. Evolutia trecuta nu inseamna insa ca si in viitor investitiile pe bursa vor aduce profituri superioare altor forme de investitii, dar situatia economico-financiara a societatilor emitente si a diferitelor domenii de activitate arata ca exista potential de crestere pentru unele dintre ele. 

Bursa de Valori Bucuresti calculeaza opt indici:

BET
Indicele BET este primul indice dezvoltat de Bursa de Valori Bucuresti, fiind indicele de referinta al pietei de capital care reflecta evolutia actiunilor celor mai lichide 13 companii listate pe piata reglementata la BVB (exclude cele cinci societati de investitii financiare, SIF-urile. Principalul criteriu de selectie este lichiditatea actiunilor.

BET-TR
BET-TR este primul indice de tip total return, construit pe structura indicelui de referinta al pietei, BET. Reflecta evolutia preturilor companiilor componenete, dar si dividendele oferite de acestea. Este compus din cele mai lichide 13 actiuni (exclude SIF-urile).

BET Plus
Indicele reflecta evolutia companiilor romanesti listate pe piata reglementata a BVB care indeplinesc criteriile minime de selectie referitoare la lichiditatea si la valoarea actiunilor incluse in free float (exceptie fac SIF-urile). Este un indice ponderat cu capitalizarea free-float-ului, iar numarul de actiuni incluse in indice este variabil.

BET-FI
Indicele BET-FI este lansat de BVB si este primul indice sectorial care reflecta evolutia societatilor de investitii financiare (SIF-uri) si a entitatilor asimilabile acestora.

BET-BK
Indicele BET-BK este folosit ca benchmark de catre administratorii de fonduri, dar si de alti investitori investitionali. Este un indice ponderat cu capitalizarea free-float-ului.

BET-NG
Indicele BET-NG reflecta evolutia companiilor listate pe piata reglementata a BVB care au domeniul principal de activitate energia si utilitatile aferente. Numarul de companii componenete este variabil.

BET-XT
Indicele BET-XT reflecta evolutia celor mai tranzactionate 25 de companii de pe piata reglementatata a BVB, inclusiv societatile de investitii financiare (SIF-urile).

BET-XT TR
Indicele este varianta de tip total return a indicelui BET-XT si include cele mai tranzactionate 25 companii romanesti listate la BVB. Reflecta evolutia preturilor companiilor componente si dividendele oferite de acestea.

Din punct de vedere al modului in care se tranzactioneaza actiunile unui emitent, distingem piata primara si piata secundara.

a) Piata primara

Piata primara sau piata noilor emisiuni este acea piata pe care are loc transferul initial de bani de la investitori catre firme, odata cu emiterea de actiuni. Prima vanzare a valorilor mobiliare emise se realizeaza in cadrul pietei primare, caracterizate prin existenta unui singur vanzator, respectiv emitentul valorilor mobiliare. Ea se face de regula la un pret unic de vanzare a valorilor mobiliare, dar pot fi stabilite si intervale de pret diferite pe anumite transe de investitori.

Piata primara are rolul de plasare a emisiunilor de  valori mobiliare, pentru atragerea capitalurilor disponibile pe termen mediu si lung atat pe pietele interne de capital, cat si pe pietele internationale.

Cand o firma este listata, finantarea societatii se face cu sumele provenite de la investitori. Noile emisiuni de acest fel mai sunt denumite oferte publice initiale (initial public offerings – IPOs). Daca o firma doreste sa fie listata, ea trebuie sa indeplineasca anumite criterii financiare.

b) Piata secundara

Odata puse in circulatie valorile mobiliare prin emisiunea pe piata primara, acestea fac obiectul tranzactiilor pe piata secundara. Existenta acestui tip de piata ofera posibilitatea detinatorilor de actiuni si obligatiuni sa le valorifice prin vanzare iar celor care detin lichiditati si doresc sa compere in continuare, oportunitatea de a cumpara.

Piata secundara este si expresia aproape perfecta a reglarii libere a cererii si ofertei de valori, fiind un barometru al nevoii de capital, dar si al starii economice, sociale si politice a unei tari. Pretul la care se negociaza valorile mobiliare, ca expresie a cererii si a ofertei, reprezinta echilibrul a doi factori: pe de o parte maximizarea rentabilitatii unei actiuni sau obligatiuni, iar pe de alta parte minimizarea riscului pe care il implica orice instrument.

Fiecare investitor la bursa este ghidat de sentimente sau frici, se entuziasmeaza, sau dimpotriva se panicheaza foarte usor, dar majoritatea se gandesc la cat vor castiga la bursa. Pentru limitarea impactului emotional de tranzactionare trebuie sa ai o strategie de investire cat mai simpla si usor de urmat.

Ai planul pe care vrei sa il urmezi, si ai la dispozitie suma de bani pe care intentionezi sa o plasezi pe piata de capital, prin cumpararea de instrumente financiare, acum este momentul deschiderii unui cont de tranzactionare. Pentru deschiderea contului de tranzactionare trebuie sa ai peste 18 ani. Dupa ce alegi o societate de servicii de investitii financiare prin intermediul careia vei tranzactiona discuti cu un agent de servicii de investitii financiare – broker, care iti va prezenta instrumentele financiare si tipurile de cont pentru care poti opta: asistat sau online. Ai nevoie de documentul de identitate pentru a ti se intocmi formularele de deschidere de cont. Vezi pasii deschiderii unui cont de tranzactionare.

ESTINVEST este societatea de brokeraj care iti ofera acces atat la bursa romaneasca BVB, cat si la pietele de capital internationale. Comisioanele de tranzactionare sunt competitive si scad in functie de rulajul contului, pentru o mai mare flexibilitate la executarea tranzactiilor.

Suma pe care te hotarasti sa o investesti in actiuni este de preferat sa fie o suma economisita iar termenul la care te gandesti pentru investitie nu trebuie sa fie foarte scurt. Daca ai deja un portofoliu de actiuni, acesta poate fi transferat in contul tau.

Descoperim impreuna care este toleranta ta la risc si ce asteptari legate de randamente ai, putand stabili alaturi de noi instrumentele financiare care se potrivesc obiectivelor tale investitionale si un plan pentru atingerea acestora. O echipa experimentata iti asculta intrebarile si-ti ofera raspunsuri prompte, astfel incat sa gasesti cele mai bune solutii.

O categorie aparte de investitori este cea formata din persoanele ce detin actiuni provenind din Programul de Privatizare in Masa (PPM). Prin acest program inceput inca din anul 1991 s-a realizat privatizarea a peste 5.000 de companii detinute de stat prin distribuirea in mod gratuit a unei parti a capitalului acestora prin certificate de proprietate, ce au putut fi transformate in actiuni, catre toti cetatenii Romaniei in varsta de peste 18 ani. Procesul de privatizare s-a continuat prin vanzarea actiunilor ramase în proprietatea statului catre investitori strategici si financiari, romani si straini.

Actiunile provenite din programul de privatizare in masa sau cele alocate in urma capitalizarii profiturilor Societatilor de Investitii financiare (SIF) – fostele Fonduri ale Proprietatii Private – se pot vinde prin intermediul ESTINVEST, de catre titulari sau mostenitori.

Cum afli la ce societati esti actionar?

Ne contactezi si in functie de localitatea in care te afli te indrumam pentru a obtine sumarul de cont sau extrasul de cont, ce reprezinta dovada dreptului de proprietate.

Incepand cu anul 2015, ca urmare a modificarii cadrului de reglementare aplicabil distribuirii dividendelor si a oricaror alte sume cuvenite detinatorilor de valori mobiliare, distribuirea dividendelor se efectueaza prin intermediul Depozitarului Central.

A fi investitor presupune asumarea unui risc cu scopul de a realiza un profit cat mai ridicat. In functie de toleranta, fiecare persoana isi poate asuma un anumit nivel de risc. Tranzactionarea instrumentelor financiare pe piata de capital implica riscuri determinate printre altele de: fluctuatia preturilor pietei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor si/sau profiturilor, fluctuatia cursului de schimb.

Poti consulta Documentul de prezentare al ESTINVEST pentru a avea mai multe detalii despre tranzactionarea pe piata de capital si serviciile de investitii financiare puse la dispozitie de societatea noastra.

ESTINVEST vine in ajutorul viitorilor investitori in piata romaneasca de capital, oferindu-le un mediu in care sa se familiarizeze si sa isi verifice capacitatea de a lua decizii, fara a risca bani. Versiunea demo pune la dispozitia investitorilor lei virtuali si o lista de actiuni ale emitentilor listati la Bursa de Valori din Bucuresti, impreuna cu o serie de informatii despre acestea.
Tranzactionarea actiunilor pe contul demo se realizeaza doar in mediul virtual si nu influenteaza cotatiile reale ale actiunilor.

Prin noi investiti in viitor!