ESMA a observat o creștere rapidă a ICO la nivel global și în Europa și este preocupată de faptul că investitorii nu cunosc riscurile ridicate pe care și le asumă atunci când investesc în ICO. În plus, ESMA este preocupată de faptul că firmele implicate ICO își pot desfășura activitățile fără a se conforma legislației UE.

În acest scop, ESMA a emis două declarații privind Ofertele inițiale de monede (ICO), respectiv Declarația privind riscul aferent ICO pentru investitori și Declarația privind normele aplicabile firmele implicate în ICO .

 

Investitorii

ESMA avertizează investitorii cu privire la riscul ridicat de a-și pierde întregul capital investit, deoarece ICO sunt foarte riscante și extrem de speculative. Prețul monedei este de obicei extrem de volatil și investitorii ar putea să nu le poată răscumpăra pentru  o perioadă îndelungată. Un alt risc important rezultă din faptul că, în funcție de modul în care acestea sunt structurate, ICO se pot situa în afara domeniului de aplicare a reglementărilor UE, caz în care investitorii nu pot beneficia de protecția oferită de legislație. ICO sunt, de asemenea, vulnerabile la riscul de fraudă sau spălare de bani.

 

Firmele

În cazul în care ICO se califică drept instrumente financiare, este probabil ca firmele implicate în ICO să desfășoare activități de investiții reglementate, caz în care trebuie să respecte legislația relevantă:

  • Directiva privind prospectul,
  • Directiva privind piețele instrumentelor financiare (MiFID)
  • Directiva privind administratorii fondurilor de investiții alternative (AIFMD)
  • A patra directivă privind combaterea spălării banilor

ICO este o modalitate inovatoare de a atrage bani de la public, folosind așa-numitele monede sau token-uri și poate fi numită de asemenea o ofertă inițială token. În cazul unei ICO, o firmă sau un individ emite monede sau token-uri și le pune în vânzare în schimbul unor monede cum ar fi euro sau alte valute virtuale, de ex. Bitcoin sau Ether.

Caracteristicile și scopul monedelor sau token-urilor variază în funcție de ICO:

  • Unele monede servesc la accesarea sau achiziționarea unui serviciu sau a unui produs pe care emitentul îl emite utilizând veniturile ICO;
  • Altele oferă drepturi de vot sau o parte din veniturile viitoare ale societății emitente;
  • Unele nu au valoare tangibilă
  • Unele monede sunt tranzacționate și / sau pot fi schimbate în monede fiat sau virtuale la diferite cursuri de schimb după emitere.

Declarațiile ESMA au fost publicate pe website-ul ESMA şi pot fi accesate la următoarele linkuri:

https://www.esma.europa.eu/sites/default/files/library/esma71-99-649_press_release_ico_statements.pdf

https://www.esma.europa.eu/sites/default/files/library/esma50-157-829_ico_statement_investors.pdf

https://www.esma.europa.eu/sites/default/files/library/esma50-157-828_ico_statement_firms.pdf